Ny Lenovo ThinkEdge-servermodell

Bruken av sensorer eksploderer og innen 2025 kan 75 prosent av alle data som produseres bli behandlet utenfor datasenteret. Det er en av årsakene til at Edge computing vil være helt sentralt i den digitale transformasjonen vi står midt oppi.

– Bruken av sensorer gir mange nye muligheter for å optimalisere utførelsen av forskjellige oppgaver. For en effektiv behandling av dataene disse sensorene produserer, sier det seg selv at det er nødvendig med effektiv analyse og rask respons, forklarer Håkon Imbsen, Partner Account Manager hos Lenovo Norge.

Han trekker frem Lenovos nye ThinkEdge SE450 som er tilgjengelig for levering i disse dager.

– Ved å ta i bruke Edge-løsninger flyttes prosesseringen av dataene ut av sentrale datasentre til der dataene blir produsert. Ett eksempel er selvkjørende biler. Å kunne analysere og prosessere data fra sensorer tett ved produksjonen gir ønskelig effektivitet. Er du nødt til å frakte dataene til ett datasenter eller til skyen for den samme analysen, er konsekvensen at det tar for lang tid og effektiviseringen reduseres.

En Edge-løsning reduserer behovet for å bygge ut kapasiteten på nettverket for å håndtere den økte belastingen. Det er kun nødvendig å sende de ferdig analyserte dataene for videre rapportering og arkivering.

– Gartner estimerer at innen 2025 vil 75 prosent av dataene som blir produsert bli behandlet utenfor datasenteret og 80 prosent av IoT-prosjekter vil ta i bruk AI innen 2022. Dette tar vi på alvor og har derfor lansert den nye ThinkEdge SE450 som bruker GPUer og AI for å ta raske riktige beslutninger, forklarer Imbsen.

Når du skal behandle datautenfor datasenteret er det en rekke nye utfordringer som må håndteres. Sikkerheten og adgangskontrollen er ikke nødvendigvis den samme. Det kan være mangel på lokal IT-kompetanse som kan vedlikeholde serverene og du kan oppleve temperatursvingninger, støv og vibrasjoner som ikke er normalt i ett datasenter. I tillegg kan det være begrenset med plass og vrient med plassering.

– Den nye serien Edge-servere håndterer disse utfordringene. Flere av våre kunder har allerede tatt i bruk Edge servere til analysering av data innen for eksempel industri, varehandel og smarte bygg. Reiser du til Spania til sommeren kan du selv se hvordan Barcelona bruker Edge-servere for å gi turister en unik opplevelse når de er på besøk.