Bedre kart gjennom samarbeid

Bilder krever stor datakapasitet. Kartfirmaet Terratec trengte med 1,5 millioner nye hyperdetaljerte bilder og hundretusenvis av kvadratkilometer med terrengmodeller hvert år ny datakraft for å opprettholde konkurransekraften. Løsningen ble et samarbeid med IBM og Move.

– Vi lever av å fange og foredle data. Begge komponentene betinger både enorm lagringskapasitet og prosesseringskraft. Tilstrekkelig kapasitet og hurtighet i behandlingene av dataene er forretningskritisk for oss. Nå var det nødvendig å oppgradere datakraften for å være i front overfor kundene, sier Arkadiusz Szadkowski, produksjonsleder for dataprosessering i Terratec.

Terratec er et av Europas største kartfirmaer og leverer detaljerte bygnings- og landskapsskanninger over hele verden. Ved hjelp av blant annet kamera og lasersensorer som benytter benytter fly, helikopter, drone, bil eller tog som plattform samler selskapet enorme mengder data hvert år, som igjen brukes til terrengmodelleringer og kartoppdateringer.

– IBM og Move viste at de virkelig var motivert for å finne en skreddersydd løsning for våre behov. For oss var det viktig at begge leverandørene satte seg inn i vårt forretningsområde og hva vi ønsket å oppnå. De innfridde, sier Marius Auli, IT- ansvarlig i Terratec.

– Som rådgiver med vinnende design og integrasjon av løsningen, valgte Terratec systemintegratoren Move AS. Løsningsdesignet falt ned på en IBM Elastic Storage Server (ESS) GL2C, IBM Spectrum Scale-programvare og IBM Lab Services for implementering og finjustering av dette nye filsystemet, som et delt filsystem for hele bedriften. I tillegg blir det en integrert del av applikasjons-clusteret for ekstrem ytelse, sier Asle Tronrud, kundeansvarlig selger i Move.

Move har også levert nye, redundante 100Gbit Mellanox Ethernet kjerne-switcher i tillegg til nye applikasjonsservere for Terratecs produksjonsmiljø.

Selskapet er avhengig av godt vær for datafangsten, spesielt for data innsamlet av fly. Kvalitetssikringen må kunne gjøres raskt slik at flyet kan sendes på vingene igjen om deler av fangsten må gjøres på nytt. Dermed er tid en knapp faktor, og pilotene er avhengig av kraftig dataprosesseringskraft for å raskt laste inn dataene for å se om det er eventuelle skygger eller andre uheldige elementer ved bildene. Hvis de ikke kan kontrollere dataene raskt, mister de verdifull tid og muligheten til å innhente data som sikrere sluttproduktets bildekvalitet.

– IBM Spectrum Scale tilbyr svært god skalerbarhet på både ytelse og kapasitet, og tillater kunden å velge akkurat den infrastrukturen de ønsker og trenger for sitt formål. Denne fleksibiliteten gjør det mulig å finne rett løsning med rett ytelse for kundens applikasjoner, og i Terratec sitt tilfelle betyr dette også at de ikke lenger trenger å flytte rundt på data mellom ulike siloer av lagring, sier Martin Strandos, direktør IBM Systems (bildet).

IBM Spectrum Scale tillater kunden å samle all data i ett og samme filsystem, eller spre dem helt transparent over ulike tiers og lokasjoner, og tilgjengeliggjøre dataene over ulike protokoller parallelt. På denne måten blir datafilen tilsynelatende blir liggende akkurat der den ble plassert, mens den automatisk flyttes rundt på undersiden mellom de ulike tiers avhengig av om det er behov for prosessering med høy ytelse eller arkiv.

– Med datakraften på plass kan vi fokusere hundre prosent på kvalitet i våre leveranser, og ikke bruke verdifull tid på forflytting av data. Med den nye løsningen kan vi jobbe mer forutsigbart og effektivt, noe som igjen styrker vår konkurransekraft og våre leveranser til kundene, fortsetter Arkadiusz Szadkowski, Terratec.