Stor interesse for IBM Power

Power10-prosessoren, smarte lagringsprodukter, sikkerhet, IBM i 7.5 og den store nyheten «IBM i Modernization Engine for Lifecycle Integration» var blant temaene når Common Norge og IBM inviterte til Power-seminar 31. mai.

Det var over 20 deltakere på IBM Power-seminaret, som blant annet hadde fokus på Power10-prosessoren. Den gir en økning i kapasitet fra forgjengerne, både fordi båndbredden, minnet og adaptere er kraftigere, men også fordi AI- og krypteringsfunksjoner er bygget inn i prosessoren. Dette gjør det mulig å kjøre denne type oppgaver uten å måtte sette inn egne kort for dette i serverne.

Foredragene var ved Trond Bjerkvold fra Basefarm og IBM-erneEspen Skarpsno, Stefan Falkensteen, Ole Kristian Bergseth og Emmar Hoel (sistnevnte var ikke til stede da bildet ble tatt).

IBM Spectrum Virtualize lagringsprodukter har innebygget flash-teknologi som gir bedre ytelse og funksjonalitet. Sikkerhet stod også på programmet. IBM QRadar kan brukes for å avdekke hacking og virus, og du kan automatisk gjenopprette en sikker versjon av innholdet på serverne.

Falkensteen ga et innblikk i IBM Power server markedet og viste til en sterk omsetning for Norden/Benelux første kvartal 2022. Det er et godt grunnlag når IBM Power10 Scale-Out (1 og 2 socket) servere kommer på markedet senere i år. Kjører du for eksempel SAP vil IBM Power servere gi en rekke fordeler: færre fysiske servere, lavere strømforbruk (både til drift og kjøling), og bedre oppetid. Det er også mulig å spare penger på programvarelisenser for de som kjører Oracle, DB2 og annen programvare som er priset etter antall kjerner som brukes.

Basefarm er den første IBM-kunden i Norge til å kjøre på Power10-prosessoren. Bjerkvold forklarte deltakerne hvordan de bruker IBM Power-servere som et viktig element for backup av forskjellige servere med IBM Spectrum Protect.

– IBM E1080 er IBMs flaggskip blant Power10 servere. Den har best oppetid og tilgjengelighet i markedet, noe som var en avgjørende faktor for at denne serveren ble valgt, nettopp fordi løsningene som kjøres for kundene er forretningskritiske, forklarer Bjerkvold.

De nye serverne driftes fra Basefarms egne datasentre i Oslo området. Under seminaret ble det også orientert om IBM i v7.5, som ble tilgjengelig tidligere i mai 2022. IBM fortsetter å legge til nye funksjoner i operativsystemet, den integrerte DB2 databasen og SQL. Det er også gjort forbedringer på den fra tidligere ypperlige sikkerheten.

Den største nyheten var «IBM i Modernization Engine for Lifecycle Integration» (Merlin). Det er et nytt utviklingsmiljø for IBM i-operativsystemet. Den blir levert som en container på Redhat OpenShift, og kjøres ved siden av IBM i-serveren. Her vil programutviklere arbeide med GUI i en nettleser for å utvikle kode, og Merlin vil holde kontroll på lagring av kildekode, og sende kildekode til IBM i for kompilering.

En god oversikt over Merlin finner du her