IBM i-lærling hos Eika Forsikring

Peder Oppegård fra Furnes utenfor Hamar hadde mest erfaring med gaming da han begynte på IT-linjen ved Hamar Katedralskole. En presentasjon fra Bjørn Morønning skulle endre det.

– Jeg har alltid vært interessert i datamaskiner, først med å spille og etter hvert ved å skru på PC-er og utforske maskinvare. Derfor valgte jeg IT-linje på videregående skole, og i andre klasse kom Bjørn Morønning fra Eika Forsikring for å presentere muligheten for å være lærling der, forteller Peder Oppegård fra Furnes utenfor Hamar.

Eika Forsikring tok i bruk det IBM i-basert forsikringssystemet Nice ved etableringen i 1999. Det har fortsatt funksjoner utviklet på 90-tallet. Kjernen er en IBM i Power Server med i-OS som håndterer en rekke tjenester på samme server.

– IBM i er en fantastisk teknologi med det aller fremste av teknologi i form av IBM Power prosessor, men det er ingen tvil om at det har vært en forgubbing i fagmiljøet de siste tiårene. Vi hadde allerede yngre krefter på utviklingssiden, og ønsket derfor å få inn lærlinger på drift. Vi er glade for at vi fikk inn Peder Oppegård og Mats Brånå for to år siden, forklarer Morønning.

Han leder driftsavdelingen og var i 2022 på en rundtur hos videregående skoler i regionen for å rekruttere lærlinger.

– Vi ville ha inn lærlinger for å rekruttere unge, fremadstormende personer til virksomheten. Det er ikke til å stikke under en stol at det har vært en bratt læringskurve, men begge lærlingene har vist en god formutvikling.

Peder Oppegård og Mats Brånå begynte som lærlinger hos Eika Forsikring i 2022. I disse dager avlegger begge fagprøve, og de håper på fast jobb i selskapet.

Peder har fått en rekke arbeidsoppgaver på de to årene han har vært hos Eika Forsikring.

– Han har ansvar for support-desken og har delt prosjektlederansvar for økt sikkerhet rundt passordnivå på IBM i hos Eika. I tillegg har han vært en nøkkelressurs ved oppdateringer i forsikringssystemet Nice og for månedsavslutninger.

I tillegg har den unge lærlingen prosjekt- og utførelsesansvar for deler av en ny overvåkningsløsning ved hjelp av ulike verktøy og for endringer i strukturen for driftsfunksjonalitet på serveren.

 – Jeg hadde ikke hørt om IBM før Eika kom på skolen vår, og det er ikke veldig brukervennlig for oss som er vant til PC og spillkonsoller. Når du først lærer deg syntaksen blir det mye enklere, og jeg har helt klart et mye mer positivt syn på IBM i enn jeg hadde da jeg begynte for to år siden

Eika Forsikring sverger til IBM i og selv om de er gammeldagse på driftssiden benytter de Arcad på utviklingssiden. Når de fusjonerer med miljøet til Fremtind til høsten vil de få et enda større fagmiljø.

– Som forsikringsselskap er det viktig for oss å ha fokus på kjernevirksomheten vår. Vi har en god samarbeidspartner i Embriq som håndterer maskinvare, mens vi håndterer applikasjonene selv. Når du ser kostnadene enkelte har på å skrive om applikasjoner hver gang et OS oppdateres er det klart at IBM i med sin mulighet til å kjøre eldre kode kombinert med høy ytelse og svært god driftssikkerhet er lønnsom. Da er det viktig for oss å få inn yngre folk for å kunne utnytte denne teknologien også i fremtiden, og ved å hente inn lærlinger kan vi bygge en bedriftskultur helt fra bunnen av, poengterer Morønning.

Etter to år som lærling skal Oppegård i disse dager ta fagprøve.

 – IBM i takler tunge belastninger og har god kompatibilitet bakover, slik at vi kan kjøre 30 år gamle applikasjoner på en nyere server. Jeg vil absolutt anbefale andre som er interessert i applikasjonsdrift og maskinvare/servere å gå denne veien, understreker han.