Store server-nyheter fra Lenovo

ThinkSystem 2- og 4-prosessor-servere får nå Gen 2 Xeon Scalable prosessorer og eksisterende ThinkSystem-servere kan oppgraderes med de nye prosessorene. Det gir inntil 35 prosent høyere prosessorytelse og 10 prosent raskere minne.

– Da Lenovo ThinkSystem-servere ble lansert i juli 2017 var Lenovo en av de første leverandørene på markedet med Intel Xeon Scalable prosessorer. Hele produktlinjen ble designet fra bunnen av og det ble gjort en rekke forbedringer og moderniseringer fra System X-serien til IBM, forklarer Svein Trulsrud i Lenovo Norge.

De nye ThinkSystem 2- og 4-prosessor-serverne vil være utstyrt med den nye generasjonen «Cascade Lake»-prosessorer som gir inntil 35 prosent bedre ytelse og 10 prosent raskere minne.

– Noe av ytelsesøkningen skyldes HW-implementering av sikkerhet mot de såkalte Side-Channel metodene. I tillegg vil nye funksjoner i prosessorene gjøre at spesifikke AI-relaterte oppgaver som Deep Learning går opptil 80 prosent raskere.

Med standardteknologi går minnehastigheten ned hvis du fyller serveren med minnebrikker. Lenovo klarer å kjøre 12 brikker per prosessor med full hastighet, det vil si 2933MHz. Dette krever spesielt utvalgt brikker, som Lenovo kaller Performance+ memory.

Ny generasjon flash-lagring

En annen stor nyhet er Intel Optane DC Persistent Memory-støtte. Dette er Intels lynraske flash-lagring i minnebrikke-format, med brikker på opptil 512GB.

– Til nå har prosessorene økt ytelsen mange ganger i forhold til harddiskene, og skapt en flaskehals som har gjort at prosessoren i mange tilfeller bare «venter raskere» på data. Med SSD i stedet for roterende harddisker ble dette bildet betydelig bedre, men nå har altså Optane i minnebrikke-format flyttet lagring enda nærmere prosessoren. Det gir permanent lagring av data der tilgangen til dataene er nesten like rask som til minnet, forklarer Trulsrud.

Fleksibel bruk av minne

Teknologien kan brukes på forskjellige måter, blant annet Memory Mode og App Direct Mode.

– Memory Mode gjør at systemet ser disse brikkene som vanlige minnebrikker. Standardminnet blir da brukt som L4 cache. App Direct Mode er disse brikkene konfigurert som nytt ultrahurtig «disk» lagring, og er en ny type lagring som krever omskriving av applikasjonene for å få full nytte. Dette er nyttig for databaser og applikasjoner som kjører «in memory» og gir applikasjonen direkte tilgang til mer data. I tillegg vil en omstart av slike databaser gå utrolig mye raskere.

Det er lett å oppgradere forrige generasjon ThinkSystem-servere.

– Når Intel nå lanserer andre generasjon av disse prosessorene, er ThinkSystem-plattformen allerede klargjort for disse. Dette innebærer at systembordet har minnespor for de nye Optane DC-brikkene, og at du kan oppgradere med de nye Gen 2 prosessorene., understreker Trulsrud.

Les hele pressemeldingen fra Lenovo her