HMC virtual appliance for POWER-based systems

Hardware Management Console (HMC) ble introdusert i 2001 for å administrere den første pSeries POWER4 server som kunne partisjoneres. Nå kan du kjøre HMC virtuelt ved å lage en virtuell server.

Trond Bjerkvold, Basefarm

IBM i (OS/400) iSeries hadde støtte for partisjonering med OS/400 V4R4 fra 1999, men brukte ikke HMC for å dele opp serveren i flere partisjoner. Her ble administrasjonen gjort enten via 5250 skjerm DST/SST-funksjon, eller senere fra V5R1 med grafisk funksjon i Client Access.

Da IBM Power5 prosessor-servere kom på markedet i 2004 hadde disse egne service-prosessorer som HMC koblet seg inn på, og fra da brukte både pSeries og iSeries HMC for å administrere partisjonering.

HMC er en appliance programvare som bare kan installeres og kjøres på utvalgte IBM PC-modeller. Dette fungerer bra fordi IBM har full kontroll på både programmene som brukes og maskinvaren. Du er avhengig av at administrasjonsverktøyet er så stabilt som mulig.

Ulempen er at det blir kostbart, og du betaler uforholdsmessig dyrt for en HMC SW/HW, spesielt der du har en liten IBM Power-server som skal administreres.

Mange ønsket også å kjøre HMC-programvaren på annet utstyr enn de utvalgte IBM PC-modellene, og da gjerne virtuelt under VMware.

Før IBM kom med virtuell HMC kunne du allikevel kjøre virtuelt, for eksempel under VirtualBox, ved å lage virtuelle PC-er med samme modellnummer som de fysiske HMC-serverne. Men da var det uten support fra IBM.

IBM har ikke vært uvillig til å kjøre HMC funksjoner virtuelt, og i 2011 ble IBM Systems Director Management Console (SDMC) annonsert. Ikke bare skulle denne erstatte den kjente HMC, men den kunne også kjøre virtuelt under VMware og KVM for å administrere mindre IBM Power-servere, i tillegg til å kjøre på de tidligere nevnte utvalgte PC-modellene. SDMC ble imidlertid trukket tilbake allerede etter ett år, så det ble slutt på å styre Power-servere fra en virtuell server.

HMC lever og utvikles videre, og ideen om å kjøre koden som en vituell appliance fortsatte. Så i 2015 med HMC V8R8.4 kunne denne nå også kjøre virtuelt (vHMC) på x86 server enten med VMware ESXi eller Red Hat KVM.

Vi har nå hatt muligheten for å kjøre HMC virtuelt i et par år nå, men fortsatt ikke på selve IBM Power-serveren. HMC blir stadig oppdatert og får nye funksjoner, senest HMC V8R860 Serice Pack 2 som kom i august 2017.

Nå har IBM annonsert IBM Power Systems Hardware Management Console virtual appliance for POWER-based systems V8R870, produkt nummer 5765-HMA. Denne kan da kjøre på en virtuell server (LPAR) på en Power8 server. Programvaren blir tilgjengelig fra 15. september 2017.

Har du ikke en Power8 server med en ledig Linux LPAR å installere på, kan du kjøpe en liten IBM Power S821LC server (1U) med 5765-HMA ferdig installert. Det er nok det som er tanken til IBM, at i stedet for å bruke x86 servere, kan du heller kjøpe IBM Power8-servere for å kjøre HMC-koden.

Med HMC V8R870 er det kun det nye Ehhanced+ GUI grensesnittet som er tilgjengelig (i tillegg til SSH), så hvis du er vant til Classic GUI som har vært der i mange år, er det på tide å se på det nye. Med V8R860 kan du velge mellom Classic og Enhanced+ når du logger deg på web grensesnittet.

Youtube linken under er til en IBM presentasjon av HMC med det nye Enhanced+ GUI og 5765-HMA på Power S821LC.

Annonseringsbrevet finner du her:

5765-HMA IBM Power Systems Hardware Management Console (HMC) virtual appliance for POWER-based systems