Enkel modernisering med PHP

Da Espen Rønning i Erling Sande AS oppdaget PHP for noen år siden ble hverdagen vesentlig morsommere og mer nyttig. Med Løsning1 som kjerne har han bygget mye funksjonalitet som utnytter gammel RPG-kode men som gir brukerne et moderne brukergrensesnitt.

– For oss er IBM Power-servere med IBM i-operativsystem et klart førstevalg fordi det er billig, effektivt og stabilt. Vi kjører Løsning1 som ERP-system og begynte med PHP for å utvide funksjonaliteten. Det har vært overraskende enkelt, sier Espen Rønning, IT-sjef i Erling Sande AS.

Selskapet driver import av motorprodukter som mopeder, motorsykler, el-sykler, snøscootere og båtmotorer. Det stiller krav til moderne og effektive verktøy.

– Det første vi tok tak i var reklamasjons-systemet, som var litt knotete. Derfor skrev vi det om i PHP, ved hjelp av verktøyene til Zend, som er gratis i grunnversjon. Vi startet etter sommerferien 2012 og hadde ny versjon oppe før jul. Da jobbet jeg slettes ikke fulltid med det. Etter hvert har vi også laget en del API-er for å transportere data til og fra Løsning1, for eksempel regneark og ulike filformater med vareinformasjon og fakturaer.

Rønning har etter hvert oppgradert til en profesjonell versjon av Zend-pakken som gir økt funksjonaliteten og tilgang på rask support, uten at kostnadene er avskrekkende.

– Det er en brøkdel av hva et for eksempel koster å ha Microsoft Office i hus. Fordelen med PHP er at det ligger mange freeware-snutter på nett som du kan tilpasse og bygge om etter behov. Jeg fant også en bok om PHP for RPG-programmerere som var nyttig. Utover det har jeg funnet ut av det meste selv, forteller han.

Erling Sande AS har en egen forhandlerportal, som opprinnelig var skrevet i ASP. Den er nå flyttet over på IBM i-serveren og er rent DB2- og PHP-basert. Rønning har også laget en app skrevet i C#, som heter data via PHP fra IBM i-serveren.

– Vi har rett og slett gjenbruk logikken og bygget en ny frontend med PHP, og alt er veldig godt integrert med DB2. Det å kalle opp RPG-programmer i PHP fungerer som en drøm, noe som har gjort det effektivt å konvertere gamle systemer til moderne grensesnitt, uten at det går ut over funksjonalitet eller ytelse.

Til venstre er forhandlerportalen til Erling Sande AS, og til høyre PHP-koden som kommuniserer med Løsning1 og de andre systemene. Foto: Lars Ovlien.

IBM har vært veldig tydelig på at de satser videre på IBM Power-plattformen og IBM i-operativsystemet. En gledelig nyhet for det norske markedet er at svenske Apper har tatt over ansvaret for Løsning1 og planlegger å videreutvikle det.

– Jeg mener det er et stort potensial i å modernisere IBM i-applikasjoner med PHP. Dessuten er det både enkelt å morsomt å jobbe med PHP, understreker Rønning.