Den perfekte Java-plattformen

Tormod Øverlier i Computanse AS har vært med på utviklingen av kassesystemet ASSET. Han mener IBM Power-servere med IBM i operativsystem er den perfekte plattformen for Java-applikasjoner, både med tanke på stabilitet, kostnader og skalerbarhet.

– Vi begynte med Java på IBM i for mer enn 15 år siden. Peppes Pizza ønsket at vi skulle utviklet et kassesystem, og da var objektorientert programmering et naturlig valg. TiI starten hadde vi litt problemer med hastigheten, men det har etter hvert blitt veldig bra, forklarer Tormod Øverlier hos Computanse AS.

Han er utdannet dataingeniør og begynte å programmere i RPG på 90-tallet. Selv om Computanse AS fortsatt har to RPG-utviklere er det Java det går i for tiden.

– Vi deltar hvert år på Javazone i Oslo Spektrum, og der er det ofte spørsmål om skalering. I Intel-verdenen må du kjøpe flere servere når du skalerer, og da får du en helt egen verden av utfordringer. Vi trenger bare å forholde oss til IBM i, og kan dermed fokusere på funksjonalitet uten å pådra oss andre tekniske problemer.

Kundene velger i

Kassesystemet ASSET kjøres i dag av en rekke bedrifter både innen servering og faghandel. På kundelisten står i tillegg til Umoe Restaurants-selskaper som Peppes Pizza, Burger King og Starbucks flere bakerikjeder, Optimera Montér-kjeden og Ski Bygg. Til sammen er det flere tusen norske kassepunkter som kjører ASSET i ulike varianter.

– Mange av kundene våre kjører Power-servere med IBM i fordi det er stabilt og har svært lite driftsproblemer. Det er også svært enkelt å legge inn oppgraderinger på serveren. Dessuten fungerer support fra IBM bedre enn noen gang. Riktignok er det ikke lenger support fra IBM i Norge, men vi får support i samme tidssone, og direkte tilgang til eksperter hos IBM i USA når det er nødvendig, forklarer Øverlier.

– IBM i er en super plattform og det er ingen teknologisk grunn til at den ikke skal være et førstevalg for mange flere, understreker han.

Fremtiden til IBM

Selv om IBM har gått bort fra maskinvare i Norge og fokuserer mye på Watson-teknologi er IBM i svært aktuell på verdensbasis. Computanse AS er en av flere norske bedrifter som fortsatt utvikler løsninger på IBM i.

– Jeg har vært med siden AS/400 kom i 1988. Det spesielle med denne plattformen er at det er partnere som lager applikasjonene og vi har alltid hatt et veldig godt samhold oss partnere mellom, sier Ole Toft, daglig leder i Computanse AS.

Han trekker fram totalkostnadene som den viktigste årsaken til at mange fortsatt velger IBM i.

– Selv om selve investeringen kan være større enn en Intel-server, kan ingen slå IBM Power-servere på lave totalkostnader. De er rimelige i drift, skalerbare og ikke minst svært sikre, sier Toft.